Conform de wetgeving bescherming van persoonsgegevens bieden wij jou ons Privacy & Cookie beleid aan. Dit beleid geldt voor alle services die wij als bedrijf verlenen.

Ik accepteer de privacyvoorwaarden

Echtenerbrug

Echtenerbrug / Delfstrahuizen

Echtenerbrug is een gezellig (watersport)dorp met diverse winkels, horecagelegenheden en een snackbar. Samen met Delfstrahuizen vormt het de woonkern. Beide dorpen worden gescheiden door de Pier Christiaansloot. Dit is nog een stukje van een oude turfroute, welke naar het Tjeukemeer / Tsjûkemar voert, het grootste binnenmeer van Friesland. Langs de Pier Christiaansloot zijn vele aanlegplaatsen en het dorp kent in de zomer een gezellige drukte.

Tjeukemeer (Tsjûkemar)

Heel lang geleden moet het meer gewoon land zijn geweest, waar hier en daar behoorlijk wat bos voorkwam. Over het ontstaan van de naam bestaan verschillende versies. Eén versie is na te lezen bij het gemaal van Echten. Hier staat het standbeeld van ‘Tsjûke en March’ (foto beeld Frits Stoop en Alie Stoop-Jager). Onder het beeld staat een tekst vermeld, dat het ontstaan van het Tjeukemeer (Tsjûkemar in het fries) verklaart. Deze legende is genaamd: “De held en de draek”.

Buiten de kleine polder liepen twee boerinnen. Ze hadden koeien en kwamen net terug van het melken. De ene boerin had twee emmers melk en de ander droeg er geen. Opeens ontdekten ze een brandje. De boerin zonder melk riep naar de ander: “je moet je melk erin gooien, zodat het vuur niet aanwakkert”. Maar de andere boerin zei: “je bent niet wijs, dan ben ik mijn melk kwijt. Laat maar branden, het is ons land toch niet”. Het vuur wakkerde snel aan. De andere boerin keek het angstig aan, maar riep vervolgens: “O Tsjûke, o Tsjûke, dit zal je berouwen !!” Bron: Tusken Tsjûkemar en Tsjonger, samengesteld door L. van der Weide en K. Schippers. En vanuit deze naam zou het huidige “Tsjûkemar” (Tjeukemeer) zijn ontstaan. Inderdaad liggen er onder water nog altijd boomstronken als obstakels, maar ook grafzerken van het oude verdronken Echten liggen hier. Bij Vierhuis vindt men nog resten van een historische weg. Bij rustig weer hoeft dit alles geen probleem te vormen. Maar als het echt begint te waaien – en dat wil op het grote Tjeukemeer nogal eens gebeuren – wordt het vakmanschap van de schippers er danig op de proef gesteld.

Meer informatie over Echtenerbrug vindt u op www.echtenerbrug.info